Duurzaam toerisme
Dat toerisme aan snelle veranderingen onderhevig is, hoeven we niet meer te illustreren. Ook Brugge koos een nieuw verhaal voor toerisme, dat blijvend anticipeert op deze snel veranderende factoren. De coronapandemie deed ons niet afwijken van ons pad, maar zorgde eerder voor een stroomversnelling. In het nieuwe verhaal van Brugge kiezen we uitdrukkelijk niet voor ‘meer’ maar voor ‘beter’. Een positief en duurzaam verhaal dat we samen schrijven met jou, onze bezoeker, maar ook met onze inwoners en ondernemers.
Ook op beleidsniveau draagt Brugge duurzaamheid hoog in het vaandel. Het traject ‘Zorgen voor morgen’ bundelt alle duurzame stadsinitiatieven en werkt samen met Bruggelingen aan een klimaatplan.
Vanuit Visit Bruges werken we rond de centrale vraag wat het toerisme voor Brugge kan betekenen en niet langer wat de stad voor het toerisme kan doen. In onze missie, gestoeld op vier van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, draagt het toerisme in Brugge op duurzame wijze bij aan het welbevinden van inwoners, ondernemers en bezoekers. Op deze pagina verzamelden we een aantal duurzame initiatieven op het vlak van:
Voeding:
In Brugge worden er verschillende stappen gezet om op een duurzame manier eten en drinken aan te bieden in de stad. Zo zijn er de Billie Cups: herbruikbare koffiebekers waarvoor klanten één euro waarborg betalen en die terugkrijgen bij het binnenbrengen van de bekers. Vandaag zijn er al acht horecazaken in de Brugse binnenstad die hier gebruik van maken: Cafuné, That’s Toast, Dumon chocolatier, KarmaMarkt, Postbar, Brazilia, Otto Waffle Atelier en Tonka. Daarnaast zijn er in de stad heel wat zaken waar je terecht kan met je eigen herbruikbare beker. Krijg je niet alles op? In volgende restaurants kan je nu een restorestje box vragen.
Met haar vele chocolatiers staat Brugge bekend als een chocoladeparadijs. Maar wist je dat Brugge ook haar eigen duurzame stadschocolade heeft? Sjokla (Brugs voor chocolade) is een samenwerking van Stad Brugge en de Gilde van de Brugse Chocolatiers en staat garant voor een duurzame chocoladeketen. Eerlijke prijzen voor de cacaoboer én puur vakmanschap door onze lokale artisanale chocolatiers!
Shopping:
Bewust shoppen bij milieuvriendelijke en lokale handelaars is in opmars. De vraag naar een duurzaam winkelaanbod klinkt steeds luider. Ook Brugge trekt steeds vaker de kaart van eerlijke mode. COSH! zette de leukste adresjes met een duurzaam aanbod in Brugge op de kaart.
In Brugge tref je gepassioneerde en gedreven makers, die elke dag opnieuw bewijzen dat ambachtelijk maken een toekomst heeft en dat Brugs vakmanschap van alle tijden is. Handmade in Brugge reikt makers die met de hand én lokaal produceren, het Handmade in Brugge-label uit. De gids van Handmade in Brugge (verkrijgbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels en gratis af te halen in de infokantoren) bundelt deze makers en zet ze letterlijk en figuurlijk op de kaart, zodat je feilloos je weg vindt naar een van de vele Handmadewinkeltjes of -ateliers. Je wandelt er zeker buiten met een origineel, handgemaakt geschenk voor jezelf of voor de thuisblijvers.
Logies:
Green Key is een wereldwijd kwaliteitslabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de verf zet. Logeer je bij een Green Key-houder, dan kan je er zeker van zijn dat de planeet er wel bij vaart, zonder dat je tijdens je verblijf in hoeft te boeten aan comfort of betaalbaarheid. In Brugge zijn er maar liefst acht logies met het Green Key label: Holiday home Bruges De Pepel, Bariseele, Eco Hotel Fevery, Crowne Plaza Brugge, Hotel Heritage, Snuffel vzw, NH hotel Brugge en Radisson Blu Hotel Brugge.
Business & events:
Brugge doet veel inspanningen om de stad duurzaam te maken. Als onderdeel van Stad Brugge werkt Visit Bruges Convention Bureau daar dan ook vol overtuiging aan mee, zodat je congres kan meegenieten van het groene karakter van de stad.
Fietsen:
Het duurzaamste vervoermiddel om een stad te ontdekken is nog steeds de fiets en dat wordt in Brugge dan ook gestimuleerd. Zo zijn er de Blue Bikes aan het station en verschillende fietsverhuurpunten in de stad en is er zelfs fietsvriendelijk logies. Fietsliefhebbers kunnen niet alleen in de stad hun hart ophalen. Ook de omgeving van Brugge leent zich perfect voor memorabele fietstochten aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk.
Sightseeing:
Brugge is rijk aan religieus erfgoed en doet er alles aan om dit zo duurzaam mogelijk te beheren en uit te spelen. Zo is er het project Sacred Books | Secret Libraries dat kleine groepjes toelaat om het nog steeds bewoonde Engels Klooster en het Karmelietenklooster te bezoeken met gids. Sommige sites, zoals de Magdalenakerk, hebben dan weer een andere bestemming gekregen. De Magdalenakerk is trouwens één van de acht erkende kandidaten in Vlaanderen voor het begeleidingstraject Visit Flanders Heritage Venues.
Net als Brugge streeft badstad Zeebrugge er naar een duurzame bestemming te zijn. Het strand van Zeebrugge mag zich dan ook met trots een Blue Flag strand noemen. Stranden met het Blue Flag label onderscheiden zich op het vlak van bewustmaking en educatie, waterkwaliteit, milieu- en duurzaamheidsmanagement en veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid.
Evenementen:
Doorheen het jaar worden er in Brugge verschillende duurzame evenementen georganiseerd. Het beste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld ‘A Taste of Food’, een driedaagse culinaire happening met gastronomie, duurzame voeding en sociaal engagement als basis. Naar aanleiding van dit evenement werd de fietstocht Eetbare Stad uitgestippeld, op de route ontdek je enkele verrassende initiatieven die inzetten op duurzame voeding.