Toegankelijkheid
Lees hier meer informatie over de toegankelijkheid van Wintergloed voor mensen met een beperking:
- Lichtbelevingswandeling
- Lichtinstallaties
- Winterbar en kunstschaatspiste
- Kerstmarkten
- Bereikbaarheid
Lichtbelevingswandeling
De lichtbelevingswandeling is 3,2 km lang. Het parcours voert je langs 14 indrukwekkende licht- en woordinstallaties op bekende en minder bekende plekjes in de historische binnenstad.
Aan het Stationsplein staat een tijdelijke voetgangersbrug met trap om de ring over te steken richting Minnewater of centrum. Als rolstoelgebruiker of minder mobiele persoon neem je hier best het zebrapad naar links en steek je even verderop de ring over aan de verkeerslichten. Let op: bij deze oversteek zijn geen geleidelijnen aangebracht. Als blinde of slechtziende persoon alleen, kan je beter de bus nemen richting centrum. De toegankelijke halte O.L.V.-Kerk in de Mariastraat ligt het dichtste bij de route van de lichtbelevingswandeling.
Voor rolstoelgebruikers en minder mobiele personen is een beschrijving van de toegankelijkheid van de route beschikbaar. Zo kan je zelf bekijken of (een deel van) de route voor jou haalbaar is. Het meest toegankelijk stuk is het wandelpad aan de Vesten. Hier zijn wel enkele hellingen. Het minst toegankelijke stuk zijn de ongelijke mozaïekkasseien aan het Wijngaardplein. Je kan de route uiteraard ook in verschillende etappes doen.
Langs de route kan je tussen 17.00u en 24.00u gebruik maken van toegankelijk sanitair in het Gruuthusemuseum en aan het Minnewater. Op de Kerstmarkt op de Markt is een toegankelijke sanitaire unit voorzien. Ook kan je gebruik maken van sanitair op ’t Zand en aan het treinstation tijdens de openingsuren.
Lichtinstallaties
Alle lichtinstallaties zijn rolstoeltoegankelijk. Er zijn informatieborden geplaatst bij de installaties op leesbare hoogte.
Er is ook een beschrijving van het licht- en klankspel per installatie online beschikbaar voor blinde en slechtziende personen.
Winterbar en kunstschaatspiste
De Winterbar en de kunstschaatspiste op het Minnewater zijn rolstoeltoegankelijk. Rolstoelgebruikers kunnen zowel op de pontons als op de schaatspiste.
In de Winterbar kan je zowel cash als met bancontact betalen.
Kerstmarkten
De Kerstmarkten op het Simon Stevinplein, ‘t Zand en de Markt zijn rolstoeltoegankelijk.
Op de Markt is een toegankelijke sanitaire unit aanwezig aan de Kerstmarkt. Op ’t Zand en in de Stadshallen kan je gebruik maken van aangepast sanitair tijdens de openingsuren overdag.
De ondergrond van ’t Zand bestaat uit grote vlakke stenen en is vlot toegankelijk. Er zijn geleidelijnen op het plein vanaf het busstation van De Lijn. Deze zijn niet overal in even goede staat. Het Simon Stevinplein bestaat uit de typisch Brugse mozaïekkasseien. Deze zijn in goede staat. Ook de Markt heeft dezelfde typische ondergrond, eveneens in goede staat.
Bereikbaarheid
Bus
De bushaltes aan het treinstation, de O.L.V.-kerk en de Stadsschouwburg zijn zelfstandig toegankelijk voor rolstoelgebruikers en blinde of slechtziende gebruikers. De bushalte aan ’t Zand is rolstoeltoegankelijk. Deze bushaltes zijn dus aan te raden.
Meer info vind je in de routeplanner van De Lijn.
Parkeerplaatsen personen met een handicap
In de binnenstad zijn een aantal voorbehouden gratis parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Hiervoor heb je wel een parkeerkaart voor personen met een handicap nodig. Een overzicht vind je in deze (Nederlandstalige) parkeerwijzer op pagina 12 tot 19. De plaatsen staan ook aangeduid op handige kaartjes.
Meer info over de bereikbaarheid vind je hier, incl. de momenten waarop een aantal straten autoluw wordt gemaakt. Hou daar rekening mee bij het zoeken naar een parkeerplaats.