nl

Het verhaal van Vlaanderen - Filmlocaties

In ‘Het verhaal van Vlaanderen’ krijgen we een unieke kijk op gekende en minder gekende verhalen die onze geschiedenis mee vorm hebben gegeven. De TV-reeks brengt de kijker naar vele uithoeken van het land. Ook in Brugge streek de filmploeg neer. Als een van de belangrijkste middeleeuwse handelssteden vormt Brugge een belangrijke schakel in de rijke geschiedenis van het gebied dat we nu Vlaanderen noemen.

Geprikkeld door wat je zag en hoorde over Brugge? Ontdek hier (en op de kaart) de filmlocaties met een Brugs kantje die je zelf kan bezoeken:

 

 

Jan van Eyckplein

In de middeleeuwen was dit het Manhattan van Bourgondisch Brugge. Een bruisende haven waar gedreven handelaars van over de heel Europa verzamelden en je elke denkbare taal hoorde. Een wirwar van laders en lossers verdrong zich bij het Tolhuis en het Rijkepijndershuis, Brugse burgers en kooplieden keken goedkeurend toe vanuit de Poortersloge. Vandaag wordt dit plein statig gedomineerd door de wereldbefaamde meesterschilder Jan van Eyck en zet je van hieruit koers naar rustige, verstilde volkswijken. 

  Aflevering 5: Dankzij een droneshot vlieg je mee over het Jan van Eyckplein en vang je een glimp op van de imposante Werelderfgoedstad die Brugge is. Tom Waes introduceert Brugge als een van de belangrijkste handelssteden van Noordwest-Europa  in de 15de eeuw. 

 

Hof Arents

Pal in het hart van de historische binnenstad, serveert het Hof Arents een onvergetelijk uitzicht op de O.L.V.-kerk, het stadspaleis van de heren van Gruuthuse en de romantische Bonifaciusbrug. Begroet ook de Waterhalle, of althans … de zuilen die ervan overblijven. Deze grote overdekte hal stond ooit op de Markt.

  Aflevering 5: De beste en meest exclusieve producten waren in Brugge verkrijgbaar. Tom Waes staat in Hof Arents, naast de Bonifaciusbrug, bij een dierenmarkt en overloopt welke exotische vogels je in Brugge kon kopen.

 

Adornesdomein – Jeruzalemkapel

De familie Adornes, afkomstig uit het Italiaanse Genua, ontwikkelt het domein in de 15de eeuw. Ze bouwen er de Jeruzalemkapel, enkele godshuizen en een herenwoning. De familiekapel wordt ingewijd in 1429 en is geïnspireerd op de heilig Grafkerk in Jeruzalem. In het Adornesdomein, dat nog altijd in familiebezit is, maak je kennis met deze vooraanstaande koopmansfamilie in het Brugge van de 15de eeuw.

  Aflevering 5: Een middeleeuws steegje waar pestdoden ’s nachts worden opgehaald. Het domein figureert een tweede keer in deze aflevering: Filips de Goede neemt een bad en wordt aangekleed. Als ambitieuze hertog van Bourgondië houdt hij vergaderingen over hoe hij zijn rijk kan uitbreiden. Hij poseert voor Rogier van der Weyden, een van de bekende Vlaamse primitieven, die zijn portret op doek schildert.

 

Groeningemuseum

Het Groeningemuseum toont zomaar eventjes zes eeuwen Belgische beeldende kunst: van Vlaams expressionisme en surrealisme tot moderne kunst. Maar de topcollectie Vlaamse primitieven spant toch wel de kroon. De Vlaamse primitieven woonden en werkten van de late 14de tot de vroege 16de eeuw in het graafschap Vlaanderen. Ze waren de crème de la crème van de toenmalige kunstscene. Brugge wordt beschouwd als de bakermat van de Vlaamse primitieven en onder meer daardoor werd de stad in 2002 door de UNESCO erkend als Werelderfgoedstad.

  Aflevering 5: In het museum hangt het portret van de Bourgondische hertog Filips de Goede. Sta er versteld van het minutieuze vakmanschap van Rogier van der Weyden en vele andere Vlaamse primitieven.

 

O.L.V. kerk Museum

De 115,5 meter hoge bakstenen kerktoren, de op één na hoogste ter wereld, illustreert het vakmanschap van de Brugse bouwlieden. Binnen wacht je een wereld vol kunstschatten, met als absolute topstuk Michelangelo’s wereldberoemde Madonna met Kind. Het rijke kerkinterieur omvat eveneens tal van schilderijen, 13de en 14de-eeuwse beschilderde grafkelders en de 15de en 16de-eeuwse praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute.

  Aflevering 5: De aflevering zoomt in op het levensechte grafbeeld van Maria van Bourgondië dat op het praalgraf rust. Rijkelijk versierd en met oog voor detail.

 

O.L.V. Bezoekingkerk Lissewege

Te midden van het gezellige dorpsplein, tussen de talrijke witte gevels, springt deze 13de eeuwse, bakstenen kerk onmiddellijk in het oog. De kerk zelf heeft een rijke geschiedenis als bedevaartsplaats, maar ook als stopplaats voor pelgrims die naar Santiago de Compostella trokken. Binnen vind je o.a. een miraculeus Mariabeeld, een opvallende orgelkast en ook een prachtig gebeeldhouwd doksaal en predikstoel.  

Wie niet bang is van een sportieve uitdaging, kan de 264 treden beklimmen van de toren. Boven word je getrakteerd op een weids panorama over Lissewege, het polderlandschap en zelfs de 3 monumentale Brugse torens.

  Aflevering 5: Een boodschapper te paard haast zich naar Brugge. Helaas draagt hij slecht nieuws met zich mee. Een dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte grijpt razendsnel om zich heen. De boodschap komt terecht bij het kapittel van Sint-Donaas, de hoogste geestelijken van de stad. Zij worden gewaarschuwd voor de gevolgen, maar beseffen nog niet dat het gevaar dichterbij is dan men denkt. De kerk in Lissewege doet dienst als de toenmalige Sint-Donaaskerk. Deze kerk stond tot eind 18de eeuw in Brugge op de Burg. 

 

Rolweg

Doet Rolweg je niet onmiddellijk een belletje rinkelen? Denk schattige arbeidershuisjes, grote kasseien en de koepel van het Engels klooster die even boven de horizon komt loeren. Weg van de bekende paden, en quasi in het hart van de Sint-Annawijk, vind je deze nostalgische straat. Op het kruispunt met de al even romantische Balstraat spot je de fotogenieke toren van de Jeruzalemkapel. Spring ook gerust binnen om de hoek, in het gezellige museumcafeetje ‘De Zwarte kat’ om bij te tanken. Even verderop, aan het eind van de Rolweg, vind je het Gezellehuis. Bij het geboortehuis van de bekende Vlaamse schrijver Guido Gezelle ligt ook een mooie tuin die open staat voor publiek. Niets doet vermoeden dat er achter deze lange stenen gevel zo’n groene oase schuilgaat, een extra rustgevend plekje in deze bijzondere straat!

  Aflevering 10: 12 september 1944. Bruggelingen vieren het einde van WW2 en verwelkomen de Canadese bevrijders die door de stad rijden. Ook de familie Waes. Een Canadese soldaat geeft een stukje chocolade aan een jongen, het is de 5-jarige vader van Tom Waes.

 

Boottocht

Een bezoek aan Brugge is niet compleet zonder een boottochtje op de Brugse reien, de aderen van de stad. Vergezeld door zwanen die langs je heen drijven, ontdek je de mooiste plekjes vanaf het water tussen het Jan van Eyckplein en het Begijnhof. Scheep in bij een van de vijf aanlegsteigers en schrap deze activiteit van je bucketlist.

  Aflevering 5: Ook Tom Waes laat zich graag meevoeren op een boottochtje en ontdekt Werelderfgoedstad Brugge vanaf het water. Tom vaart langs het Gruuthusepaleis en onder de Bonifaciusbrug. Achter hem is het Arentshuis op de Gruuthusebrug zichtbaar.

 

Kaart Marcus Gerards

In 1561 kreeg Marcus Gerards opdracht van het Brugse stadsbestuur om een gedetailleerde kaart te maken van de stad. Eén jaar later was de kaart afgewerkt. Belangrijke gebouwen, huizen, stadspoorten, molens, straten, pleinen, reien… zijn tot in detail weergegeven. Het stadsbestuur wilde met de plattegrond handelaren en investeerders overtuigen van de goede bereikbaarheid van Brugge via zee. In de 16de eeuw was een groot deel van de handelsactiviteit namelijk verplaatst van Brugge naar Antwerpen.

  Aflevering 4: Tom Waes wandelt over een vergrote en ingekleurde kaart van Marcus Gerards, een van de vroegste en meest gedetailleerde kaarten van een middeleeuwse stad. Hij schetst een beeld van hoe een stad systematisch is opgebouwd en wie waar woont. Deze scène werd gefilmd in het Gravensteen in Gent, maar de oorspronkelijke koperplaten waarmee Marcus Gerards de kaart maakte zijn wel in Brugge te bewonderen. Je vindt ze in het Gruuthusemuseum. In de historische zaal van het Stadhuis hangt een exemplaar van de kaart aan de muur.