De centrale begraafplaats van Brugge: verborgen schoonheid tussen het heengaan
De drukte in centrum Brugge beu? Op zoek naar rust en stilte? Misschien is het tijd voor een echte authentieke ervaring net buiten de stad. Idyllisch, melancholisch, romantisch, historisch, fascinerend en inspirerend...
Het verhaal van deze verleidelijke begraafplaats aan de rand van Brugge gaat terug tot 1784 (een middeleeuws lange tijd geleden), wanneer Keizer Jozef II heerste over het Heilige Roomse Rijk, dat bestond uit centraal Europa en de daaromheen liggende gebieden.
Het decreet van Jozef II bepaalde dat niemand nog in een kerk of binnen de stad mocht begraven worden. Het stadsbestuur van Brugge kocht daarom een extra terrein aan in randgemeente Assebroek en richtte het in als begraafplaats. Tussen 1841 en 1864 werd de begraafplaats uitgebreid, het domein heeft nu een indrukwekkende oppervlakte van 12 hectare.
Het domein ontdekken en betreden
De centrale begraafplaats is te voet makkelijk te bereiken via de Katelijnepoort, een uitgang die aan de zuidoostelijke kant van de stad ligt bij het verlaten van het centrum. Volg, bij het oversteken vanuit de Katelijnepoort, de Baron Ruzettelaan en blijf het linkervoetpad volgen tot aan de Kleine Kerhofstraat. Opgepast voor het drukke verkeer, zeker tussen 17 en 18u (avondspits)! Optioneel: Wandel iets verder rechtdoor om een mooiere intrede te maken via de BrugsKerkhofstraat.
Hoofdingang van de centrale begraafplaats
De centrale begraafplaats
De begraafplaats straalt melancholische pracht en praal uit. Bij het betreden van het domein word je onmiddellijk omringd door buitengewone graven en idyllische natuur.
Geniet en ontdek! Volg de vele groene paden en laat je nieuwsgierigheid leiden.
Algemene informatie en geschiedenis
De centrale begraafplaats van Brugge heeft een rijke geschiedenis. Bezoek gerust de tentoonstelling nabij de hoofdingang om interessante informatie te vergaren over het domein.
Het opmerkelijke tentoonstellingsgebouw (aan de rechterkant van de hoofdingang, volg de groene richtingaanwijzer)
In dit klein maar speciaal tentoonstellingsgebouw vind je allerlei weetjes en restanten van het kerkhof en haar omgeving. Van (kunst)geschiedenis tot folklore, architectuur en symboliek van de waardevolle grafzerken en monumenten.
Grafsymbolen in tijd en dood
Overgebleven schatten van de begraafplaats
Oorlogsgraven
Blijf het pad aan de rechterkant volgen, startende van de hoofdingang, om de verschillende oorlogsgraven en monumenten van de begraafplaats te ontdekken.
Hier zijn de perken gevuld met graven van soldaten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het Belgische deel staat bekend als de Belgische militaire begraafplaats van Brugge en het Britse deel als 'Bruges General Cemetery'.
Oorlogsgraven uit WOI & II
Pittoreske plaatsen en monumenten
Kijk je ogen uit tijdens het dwalen op de begraafplaats…
De begraafplaats vandaag
De Brugse centrale begraafplaats is meer dan alleen geschiedenis. Het is nog steeds een vreedzame thuis voor vele overledenen in en rond de stad. Recente graven en monumenten zijn terug te vinden aan de andere kant van het terrein. Dit deel heeft een aparte ingang die bereikbaar is via de Kerkhofblommenstraat.
Ingang naar het 'moderne' deel van de begraafplaats via de Kerkhofblommenstraat
Recente graven en monumenten
Onderhoud van het terrein
Het volledige domein van de centrale begraafplaats is strikt pesticidevrij. De vaste planten en het gazon zorgen voor een minimum aan ongewenste begroeiing. De omgeving wordt tenslotte continu onderhouden door de lokale Groendienst.
In de nabije omgeving
Honger? Haal een verse pistolet met wat koffie en/of soep bij Café Pistolet. Neem er desnoods een biertje bij, een uitdagende cocktail kan ook!
Café Pistolet (Oude Kortrijkstraat 4)
Nood aan een meer levendige activiteit? Bezoek even de kinderboerderij van Brugge. Extra plezier met vrienden, familie en menig dierenliefhebbers.
Kinderboerderij De Zeven Torentjes (Canadaring 41)
Openingsuren Centrale begraafplaats
Van 1 april tot 15 oktober: maandag-vrijdag van 8 tot 18u
Van 16 oktober tot 31 maart: maandag-vrijdag van 8 tot 17u