nl

De Poortersloge werd tussen 1395 en 1417 gebouwd in opdracht van de toenmalige commerciële elite, de Brugse poorters. Deze wijk was toen de draaischijf van de internationale handel. Schepen werden er geladen en gelost. Vanaf het torentje konden handelaren hun schepen zien aankomen. Handelsnaties bouwden in de onmiddellijke omgeving hun natiehuizen waarin internationale vertegenwoordigers verbleven en goederen werden opgeslagen. In de Poortersloge ontvingen Brugse poorters hun handelspartners.

 

Tussen 1720 en 1890 deed de Poortersloge dienst als kunstschool. De Brugse Academie had er hun leslokalen. Na de Franse Revolutie bood de Academie ook onderdak aan kunstwerken uit afgebroken Brugse kerken, waaronder verschillende panelen van Vlaamse primitieven. Aan het einde van de 19e eeuw kreeg het gebouw zijn huidige uitzicht, en werd de Poortersloge samen met enkele aanpalende woningen gerestaureerd en ingericht als Rijksarchief vanaf 1912. Honderd jaar later verhuist het Rijksarchief naar een nieuwbouw omwille van plaatsgebrek.

 

Vandaag is de Poortersloge een locatie voor actuele kunst in Brugge. Jaarlijks zijn er een aantal tentoonstellingen te zien, gaande van thematische projecten tot presentaties van privéverzamelingen of solotentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.

Naar pdf
Betaalmogelijkheden

Cash, Maestro

Locatie

Kraanrei 19 , Brugge
routebeschrijving
dichtstbijzijnde station Brugge (2600 m)
dichtstbijzijnde publieke parking Biekorf, Naaldenstraat
Omgeving centrum

Locatie

Toegankelijkheid
  • Uitbating gedeeltelijk toegankelijk Uitbating gedeeltelijk toegankelijk
    Gelijkvloers is toegankelijk, verdieping niet.
Faciliteiten
  • Luiers verversen Luiers verversen